Hoe eindejaarsgeschenken uitgroeiden tot de ultieme waardering voor jouw personeel

jouweindejaarsgeschenk-geven-hoe-ontstaan

Eindejaarsgeschenken zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse kantoorcultuur. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? In deze blog leggen we aan de hand van de geschiedenis van het eindejaarsgeschenk en wetenschappelijk onderzoek uit hoe het eindejaarsgeschenk uitgegroeid is tot de ultieme waardering voor jouw personeel.

Een korte geschiedenis van het eindejaarsgeschenk

Al in de Romeinse tijd wisselden bazen en knechten eindejaarsgeschenken uit. Vervolgens is deze traditie vanaf de middeleeuwen overgewaaid naar het noorden van Europa. Vanaf de negentiende eeuw is het kerstpakket al helemaal niet meer weg te denken in het Nederlandse werklandschap.

Deze trend is versterkt tijdens de twintigste eeuw, toen we ons land moesten opbouwen na de Tweede Wereldoorlog. Het eindejaarsgeschenk gaf een gevoel van saamhorigheid in deze periode van armoede en schaarste. Collega’s voelden zich door het cadeau gewaardeerd en onderdeel van de groep.

De zin en onzin van eindejaarsgeschenken

Henry Robben, hoogleraar Marketing aan de Van Nyenrode Universiteit, bevestigt dat mensen zich gehoord en gezien voelen bij het krijgen van een eindejaarsgeschenk. Het zegt iets over de relatie tussen de werkgever en het personeel. De werkgever spreekt op deze manier zijn waardering uit voor zijn werknemers.

Het is volgens de hoogleraar wel onzin dat je altijd een duur geschenk moet geven. Het gaat vooral om het gevoel van waardering dat eruit spreekt. Voor ieders budget zijn er wel geschikte eindejaarsgeschenken te vinden! Helemaal nu er een extra voordelige regeling is bij de Belastingdienst.

Maak je medewerkers extra blij door een persoonlijke kaart bij je eindejaarsgeschenk te voegen, waarin je bijvoorbeeld zijn of haar kwaliteiten benoemt en uitspreekt hoeveel waardering je voor hun inzet hebt.

Het eindejaarsgeschenk: de ultieme waardering voor jouw medewerkers

Natuurlijk krijgt jouw personeel ook gewoon een prima salaris. Maar dit is heel anders dan een extra cadeau zoals een eindejaarsgeschenk, benadrukt hoogleraar Robben. Het salaris is een compensatie voor de tijd en energie die je medewerkers in de organisatie steken. Een eindejaarsgeschenk is, daarentegen, een teken van waardering voor je werknemers. Het toont aan dat je de mensen zélf op prijs stelt, en niet alleen hun werk.

Kortom, het eindejaarsgeschenk is de ultieme waardering voor jouw medewerkers!

Kies eenvoudig een leverancier bij jou in de buurt

Ben jij ook enthousiast geworden om je werknemers extra in het zonnetje te zetten met een eindejaarsgeschenk? Check dan onze handige zoekpagina om eenvoudig betrouwbare en deskundige leveranciers bij jou in de buurt te vinden.

Wat je geeft krijg je terug

Het kiezen van een passend eindejaarsgeschenk mag niet onderschat worden. Kies je voor een traditioneel kerstpakket, een luxe kerstpakket, organiseer je een kerstmarkt, geef je een keuzekado of toch een cadeaukaart. En regel je het per mail of telefonisch, of stel je liever een kerstpakket samen in een showroom. Wat past binnen je mogelijkheden en wat waarderen jouw collega’s het meest?

De betrouwbare leveranciers op Jouweindejaarsgeschenk.nl zijn aangesloten bij Coöperatieve vereniging WGDP. Zij zijn zich bewust van de waarde van het geven. Ze adviseren je graag op basis van hun jarenlange ervaring. En helpen je bij het maken van de juiste keuze, passend bij de actualiteit en je wensen en eisen. Zodat jouw collega’s zich zullen blijven inzetten voor een werkgever die zijn waardering toont.

Een tevreden werknemer die zich gewaardeerd voelt is net als een tevreden klant, zij gaan voor een langdurige samenwerking. Wat je geeft, krijg je terug!

Selecteer op regio, op kenmerken of zoek op naam.